Μελέτες έχουν δείξει πως το τσάι και τα αφεψήματα βοτάνων είναι τα πιο δημοφιλή ροφήματα μετά το νερό. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, αρώματα και γεύσεις για να διαλέξετε με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Αν είστε λάτρης των βοτάνων, αυτό το άρθρο είναι για εσάς! Ας γνωρίσουμε μερικά είδη και τα ευεργετικά οφέλη που έχουν. 

Πράσινο τσάι

Αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές και καταναλώνεται αρκετά από άτομα που κάνουν διατροφή ή δίαιτα. Είναι εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά στην πέψη. 

Μέντα

Η μέντα μπορεί να ανακουφίσει από τα πεπτικά συμπτώματα και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα αέρια, το φούσκωμα και τη δυσπεψία. Ενεργεί ως μυοχαλαρωτικό και ανακουφίζει από τον πόνο και τις κράμπες της εμμηνόρροιας. Βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Καταπολεμά τα φραγμένα ιγμόρεια λόγω μολύνσεων, το κοινό κρυολόγημα και τις αλλεργίες. 

Μελισσόχορτο

Είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. Τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Καταπολεμά την αϋπνία, το στρες, την ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. 

Δυόσμος

Έχει διουρητικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, χαλαρωτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπραΰνει τους έντονους γαστρικούς πόνους. 

Αφέψημα με Λεμόνι

Το λεμόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, προλαμβάνει τη νεφρολιθίαση,  ρυθμίζει τη χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση. 

Αφέψημα με Τζίντζερ (Πιπερόριζα)

Το τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία και τον εμετό. Διαθέτει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ρυθμίζει το βάρος του σώματος, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος. 

Αφέψημα με Ροδοπέταλα

Βοηθά στην ενυδάτωση και στη ρύθμιση του βάρους. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά με αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις. 

Αφέψημα με κανέλα

Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις φλεγμονές. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, φροντίζει τη στοματική υγιεινή και χαρίζει δροσερή αναπνοή. 

Αφέψημα με φλούδες πορτοκάλι

Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βοηθά στη φροντίδα της εντερικής μας χλωρίδας. Καταπολεμά τις λοιμώξεις, βοηθά στην απώλεια βάρους και στη μείωση της χοληστερίνης. Προστατεύει την υγεία των ματιών και βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. 

Αφέψημα με μήλο

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθάει στην απώλεια βάρους. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία του εντέρου, της καρδιάς και του εγκεφάλου. 

Λαδανιά

Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, έχει αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες. Καταπολεμά τα δερματικά προβλήματα, την ακμή, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και διάφορα γαστρικά προβλήματα. Βοηθάει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και χρησιμοποιείται ως τονωτικό. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας, του άγχους και των πονοκεφάλων.