Η μέτρηση της πίεσης μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση της υγείας μας καθώς τις περισσότερες φορές η υπέρταση δε δίνει σημάδια και μάλιστα οι ειδικοί μιλούν για μια πάθηση σιωπηλή που αποκαλύπτεται τυχαία, όταν ο ασθενής επισκεφθεί το γιατρό για άλλους λόγους. 


Μέσα από το e-shop του our-pharmacy.gr μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα από έμπιστα πιεσόμετρα για να μπορέσετε να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση μόνοι στο σπίτι.

 

Δείτε ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στη μέτρησή της, αποφύγετέ τα και μάθετε να την ελέγχετε σωστά πριν σας δημιουργήσει προβλήματα!


1. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό. Η πόση νερού, καφέ, η χρήση τσιγάρου, να μην έχουν γίνει εντός σαράντα λεπτών από τη μέτρηση. Επίσης, κατά την καθιερωμένη μέτρηση της πιέσεως, δεν πρέπει να έχετε φάει εντός του δίωρου που έχει προηγηθεί.

2. Η αγορά του πιεσόμετρου γίνεται αυτοβούλως χωρίς προ ηγηθείσα συνεννόηση με τον ιατρό. Αυτό έχει ως συνέπεια να αγοράζονται πιεσόμετρα που δεν είναι το μέγεθος του εξεταζόμενου. 

Κάθε σοβαρή κατασκευαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αναγράφει στο κουτί ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου.

3. Ο εξεταζόμενος δεν έχει ουρήσει πριν τη μέτρηση.

4. Κατά τη μέτρηση ο εξεταζόμενος κάνει και άλλα πράγματα ταυτόχρονα όπως πχ να τρώει, να πίνει νερό, να βήχει κτλπ.

5. Κατά τη μέτρηση δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη θέση του σώματος. Τα πόδια κατά τη μέτρηση δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα ή να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος και η πλάτη σας να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. 

Πρέπει να είστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Επίσης, το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να ευρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.

6. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι ο εξεταζόμενος να μην έχει διαβάσει τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το πιεσόμετρο μπορεί να έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες ανάλογα με την κατασκευή του και ο εξεταζόμενος μπορεί να είναι απαραίτητο να ακολουθεί ειδικούς για το πιεσόμετρό του περαιτέρω κανόνες κατά την πραγματοποίηση μετρήσεων.

7. Πριν τη μέτρηση ο εξεταζόμενος έχει ασκηθεί. Πριν από τη μέτρηση πρέπει να έχετε καθίσει για να ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά. Επίσης, μη μετράτε πίεση εντός μίας ώρας από έντονη άσκηση.

8. Ο εξεταζόμενος δε μεριμνά για την περιοδική αξιολόγηση και το service του πιεσόμετρου. Κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, πρέπει να προσκομίζετε το οικιακό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για να συγκρίνονται οι τιμές που μετράτε με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό επαγγελματικό υδραργυρικό πιεσόμετρο. 

Η περιοδική αξιολόγηση του οικιακού πιεσόμετρου είναι απαραίτητη διότι η αξιοπιστία του αυτόματου ηλεκτρονικού πιεσόμετρου ενδέχεται να ελαττωθεί και να χρειάζεται εκτάκτως ειδική ρύθμιση.


Πηγή: onmed.gr