Η διάρροια είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και μπορεί να εμφανίζεται σε οξεία ή σε χρόνια μορφή, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία και την καθημερινότητα των πασχόντων. 

Τι ακριβώς είναι η διάρροια;

Η αύξηση στη συχνότητα των κενώσεων του εντέρου, δηλαδή παραπάνω από τρεις φορές την ημέρα και η αύξηση της υδαρότητας των κοπράνων είναι σημάδι πως ο οργανισμός ταλαιπωρείται από διάρροια. Στη διάρροια, ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα υγρά και τις τροφές, με αποτέλεσμα την ταχεία διάβασή τους από το παχύ έντερο. 

Τι προκαλεί τη διάρροια;

Συνήθως η διάρροια είναι αποτέλεσμα τροφικών δηλητηριάσεων οι οποίες οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται στον οργανισμό. 

Πέρα από κάποια τροφή ή υγρό που ενδέχεται να μας προκάλεσε διάρροια, μπορεί να υπάρχει και κάποια δυσανεξία στη λακτόζη ή σε κάποιες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σορβιτόλη, κάποια αντιβιοτικά ή ακόμα και υπερβολική λήψη βιταμίνης C. 

Άλλοι λόγοι, που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια είναι οι διακυμάνσεις στο βάρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και αλλεργίες σε τρόφιμα. 

Τι άλλα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει η διάρροια;

Πέρα από τις κενώσεις, άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ο εμετός, ο υψηλός πυρετός, η επιγαστραλγία, ακόμα και η αιματηρή κένωση. 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διάρροια; 

Τις περισσότερες φορές η διάρροια υποχωρεί από μόνη της με την αποβολή της μολυσμένης τροφής και του μικροβίου από τον οργανισμό. Φυσικά, μπορεί και ο πάσχων να κάνει κάποια πράγματα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα. Ας δούμε μερικούς τρόπους παρακάτω για να μειώσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα:

1. Ρυζόνερο. Βράζουμε ένα ποτήρι ρυζιού σε έξι φλιτζάνια νερού για μία ώρα και στη συνέχεια στραγγίζουμε το ρύζι. Το άσπρο χυλώδες μέρος από το ρυζόνερο, καλύπτει τον βλεννογόνο όλου του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζοντας από τις φλεγμονές και ελαττώνοντας ταχύτατα τη διάρροια.

2. Καταναλώνουμε βότανα, όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο και η μέντα, που όχι μόνο έχουν αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, χαλαρωτικές ιδιότητες, αλλά προσφέρουν και ενυδάτωση η οποία είναι πολύ σημαντική στην περίπτωση της διάρροιας. 

3. Προτιμάμε τροφές ευκολοχώνευτες, όπως το ρύζι και το γιαούρτι. 

4. Αποφεύγουμε λαδερά, καυτερά φαγητά και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. 

5. Φροντίζουμε την καλή υγιεινή των χεριών και πλένουμε καλά τα τρόφιμα που είναι να καταναλώσουμε. 

6. Επιλέγουμε σωστή διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στα συμπτώματα της διάρροιας. 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον Φαρμακοποιό σας εδώ.