Με τα σχολεία να έχουν ανοίξει και τις φθινοπωρινές ιώσεις να κυκλοφορούν, η πρόληψη και η προστασία είναι το Α και το Ω για τα παιδιά και γενικά για όλους εμάς. Ας δούμε παρακάτω κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα και τι μέτρα προστασίας να λάβουμε ώστε να παραμείνουμε δυνατοί ενάντια στις ιώσεις.


Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος με σωστή διατροφή

Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας τα παρακάτω και χτίστε μία γερή άμυνα:

  • Τροφές όπως το τζίντζερ, η ρίγανη, το ωμό σκόρδο, τα καρύδια, το πράσινο τσάι, ο χυμός ροδιού, το μηλόξυδο και τα μανιτάρια.

  • Η καθημερινή σας διατροφή να περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

  • Βεβαιωθείτε πως μέσω της διατροφής σας λαμβάνετε τις πολύ σημαντικές για το ανοσοποιητικό βιταμίνες A, C και D.

  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, σούπες, τσάι).

  • Αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

  • Καταναλώνετε προβιοτικά, όπως κεφίρ, γιαούρτι, ξινολάχανο και τουρσί.

  • Καταναλώνετε τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομός, αυγά, καρύδια, λιναρόσπορο, φυλλώδη πράσινα λαχανικά).

  • Προμηθευτείτε με τις κατάλληλες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.


Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος με ποιοτικό ύπνο, άθληση και…όχι στρες

Κάνετε καθημερινή γυμναστική με τα παιδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο και θα περάσετε χρόνο μαζί, αλλά και θα χτίσετε ένα δυνατό, γεμάτο αντοχές σώμα. Η υπαίθρια γυμναστική είναι ακόμα καλύτερη, γιατί θα απορροφήσετε και την πολύτιμη, κατά των ιώσεων, βιταμίνη D. Βεβαιωθείτε πως κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποβάλλετε ή έστω να διατηρήσετε σε χαμηλά επίπεδα το στρες στη ζωή σας. Χορέψτε, αγκαλιάστε τα παιδιά σας, γελάστε, μαγειρέψτε όλοι μαζί, ζωγραφίστε.


Προστασία από τις ιώσεις με Ομοιοπαθητική

Στην Ομοιοπαθητική συστήνονται συγκεκριμένα σκευάσματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ομαλή θεραπεία από τα συμπτώματα των ιώσεων. Αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό τα αντιπυρετικά και οι αντιβιώσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περισσότερο τον οργανισμό. Ο ομοιοπαθητικός ιατρός σας ανάλογα με την κάθε περίπτωση (δεν αντιμετωπίζεται ο κάθε ασθενής το ίδιο) και την αξιολόγηση της κατάστασης θα σας χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο.


Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία παρενέργεια και είναι ακίνδυνα, αφού μπορούν να δοθούν σε μικρά παιδιά ακόμα και σε εγκύους. Μπορούν επίσης, να χορηγηθούν παράλληλα με τα κοινά παυσίπονα, αντιπυρετικά ή αντιβηχικά σιρόπια. Επίσης, ο ιατρός θα σας συστήσει ανάπαυση, εύπεπτη διατροφή (κυρίως σούπες), κάποιο βιταμινούχο σκεύασμα – κυρίως βιταμίνες C, D και καλή ενυδάτωση του σώματος.


Με την Ομοιοπαθητική το αξιοθαύμαστο είναι πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ίωσης και ο οργανισμός να ενεργοποιήσει τις αμυντικές του δυνάμεις, ξαναβρίσκοντας την ισορροπία του και αναρρώνοντας πιο γρήγορα και πιο ομαλά.


Μέτρα προστασίας και υγιεινής

  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας.

  • Κάνουμε ρινικές πλύσεις και γαργάρες με θαλασσινό νερό ή απλό αλατόνερο.

  • Δεν μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας είδη (σκεύη φαγητού, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κτλ.) με άλλα άτομα.

  • Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στο μέσα μέρος του αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, το οποίο και πετάμε αμέσως μετά τη χρήση.


Πηγή:

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Ομοιοπαθητικός Ιατρός – Βελονισμός

https://holisticmd.gr/