Ο μητρικός θηλασμός είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να προσφέρει μία μητέρα στο παιδί της από τις πρώτες ώρες της ζωής του. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και λιπίδια, είναι πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία, χωνεύεται εύκολα, προστατεύει το παιδί από αλλεργίες και λοιμώξεις, αλλά και τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας, και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειου κατάθλιψης. Επίσης, βοηθά το μωρό να μεγαλώσει με υγεία και ενδυναμώνει το δέσιμο μητέρας και παιδιού.


Συμβουλές για τον Θηλασμό

Ζητήστε αμέσως μετά τη γέννα να βάλουν το μωρό στο στήθος σας. Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο ώστε να επωφεληθεί το μωρό σας από το πρωτόγαλα.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) υποστηρίζει πως ο θηλασμός πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων 12 μήνες. Υποστηρίζουν επίσης, πως για τους πρώτους 6 μήνες δεν πρέπει να δίνετε τίποτα άλλο εκτός από το μητρικό γάλα.

Μην δίνετε συμπλήρωμα τεχνητού γάλακτος, νερό ή χαμομήλι και τσάι (εκτός εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη).

Αφήστε το μωρό σας να θηλάσει στο στήθος σας όσο θέλει (ιδανικά 10-15 λεπτά τουλάχιστον στο κάθε στήθος).

Θηλάζετε συχνά και χωρίς περιορισμούς. Ο συχνός θηλασμός αυξάνει την παραγωγή γάλακτος και μπορεί να προλάβει τον ίκτερο.

Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, οινόπνευμα, κρέμες και σπρέι πάνω στις θηλές. Απλώστε 1-2 σταγόνες από το γάλα σας πάνω σε κάθε θηλή, στο τέλος κάθε θηλασμού.

Βρείτε την πιο αναπαυτική θέση για εσάς όταν θηλάζετε και τοποθετήστε το μωρό σας σωστά στο στήθος σας.

Μην δίνετε πιπίλες στο μωρό που θηλάζει.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική για έναν ομαλό θηλασμό;

Η Ομοιοπαθητική στο στάδιο του θηλασμού μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση σε επώδυνες καταστάσεις, όπως ο πόνος και το πρήξιμο του στήθους, θεραπεία σε περίπτωση ρωγμών στο στήθος, και γενικά σε όλες τις διαταραχές του θηλασμού. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μείωσης ή της διακοπής του μητρικού γάλακτος, και σε  περιπτώσεις που το μωρό παρουσιάσει δυσανεξία στο μητρικό γάλα. Επίσης, η Ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική στην αποκατάσταση της ψυχικής ηρεμίας της μητέρας σε περιπτώσεις επιλόχειου κατάθλιψης.

Στην Ομοιοπαθητική τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καθόλου παρενέργειες, γιατί αποτελούνται από φυσικά συστατικά και δεν επηρεάζουν το μητρικό γάλα ούτε αποτελούν κίνδυνο για το μωρό. Κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά και να θυμάστε πως μπορείτε πάντα να ακολουθήσετε την ομοιοπαθητική θεραπεία παράλληλα με τις επισκέψεις σας στον γυναικολόγο σας και στον παιδίατρο ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα:

Μητρικός Θηλασμός και Ομοιοπαθητική | https://holisticmd.gr/

Πηγή: Φωτεινή Βαλσαμίδου, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός/Ομοιοπαθητικός Ιατρός – Βελονισμός