Καθώς τα μωρά περνούν το πρώτο έτος της ζωής τους, οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρίσιμο ζήτημα της επιλογής του κατάλληλου γάλακτος για τη συνεχιζόμενη θρέψη τους. Αν και το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί ως η βέλτιστη τροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια εντείνεται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, το μητρικό γάλα μόνο του δεν μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Αντίθετα, είναι καθήκον των γονέων να μάθουν πώς να επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα που θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη διατροφή, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη για τα μωρά τους.

Σε ποιο γάλα πρέπει να στραφούν, λοιπόν; Ποιες παράμετροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς κατά την επιλογή του κατάλληλου γάλακτος για τα μωρά μετά τον πρώτο χρόνο;

Ένα ανησυχητικό ζήτημα που εμφανίζεται με πολλά γάλατα για μωρά είναι η παρουσία πρόσθετης ζάχαρης. Η προσθήκη ζάχαρης σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του μεταβολισμού των βρεφών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας όσο και στην ενηλικίωση τους.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Ένωση υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης απλών σακχάρων στα παιδιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αυτή η προφύλαξη συμβάλλει στην πρόληψη μεταβολικών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, και διαμορφώνει ένα υγιές μεταβολικό προφίλ για τα παιδιά κατά την εξέλιξη τους.

Είναι πιθανό να έχετε ακούσει για τα ευεργετικά αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αυτών των λιπαρών οξέων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στη διατροφή σας. Η συστηματική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάπτυξη των παιδιών.

Έτσι, είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας αυτό όταν επιλέγετε το σωστό γάλα για τα μωρά άνω του ενός έτους. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να φροντίσετε να επιλέγετε εκείνα που έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη σύνθεσή τους.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην οστική υγεία ενός ενηλίκου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Παρουσιάζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αποτελώντας παράγοντα κινδύνου για τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Επιπλέον, η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης συνδέεται με ανεπάρκεια μυϊκής ισχύος και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Η βιταμίνη D αποτελεί θρεπτική ουσία που συχνά είναι προβληματικό να προμηθευτούμε αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, η βέλτιστη απορρόφησή της προέρχεται από την υγιή έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Για να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D, προτείνεται η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων που περιέχουν σημαντικές ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας. Για αυτό θα πρέπει, το σωστό γάλα για τα μωρά μετά τον πρώτο χρόνο, να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

Όπως προκύπτει, υπάρχουν τρεις κύριες παράμετροι που πρέπει να έχετε υπόψη σας κατά την επιλογή γάλακτος για το μωρό σας. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η εμπιστοσύνη σας προς μια εταιρεία και η παρουσία χημικών προσθέτων.

Είναι ουσιώδες να εξετάζετε την ετικέτα με τις θρεπτικές πληροφορίες προκειμένου να προβείτε στη σωστή επιλογή. Η παραμέληση αυτών των πληροφοριών μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα προϊόν χαμηλής ποιότητας. Επιπλέον, το γάλα ενδέχεται να περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.

Αξίζει να θυμάστε ότι τα μωρά και τα παιδιά βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης. Συνεπώς, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επιβλαβών ουσιών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολύπλοκων ασθενειών στην ενηλικίωσή τους. Από αυτήν την άποψη, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τη σωστή διατροφή των παιδιών τους από τα πρώτα τους βήματα.

Στο Φαρμακείο μας καθώς και στο e-shop μας θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από βρεφικά γάλατα για όλες τις ηλικίες! Για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.