Η ρινόρροια (ρινική καταρροή) είναι βλέννα που στάζει ή “τρέχει” από τη μύτη μας. Όταν η βλέννα βγαίνει από τη μύτη το φαινόμενο ονομάζεται ρινική έκκριση ή ρινόρροια. Αν και ενοχλητική, η ρινική έκκριση είναι κοινή και συνήθως υποχωρεί μόνη της. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημείο ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας που μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως:

ο κρύος ή/και ξηρός αέρας περιβάλλοντος

αλλεργίες 

ή το κοινό κρυολόγημα

Μια σχετική πάθηση είναι η ρινίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των ρινικών ιστών.

Η συνοχή και το χρώμα της βλέννας που τρέχει από τη μύτη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, οι αλλεργίες, το “καυτερό” φαγητό, προκαλούν συνήθως πιο υδαρή ρινική έκκριση. Από την άλλη όταν έχουμε κρυολόγημα ή άλλη μόλυνση, το σώμα μας συνήθως παράγει πιο πυκνή βλέννα.

Η ρινική καταρροή μπορεί να εμφανιστεί μόνη της, αλλά συχνά συμβαίνει μαζί με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Φτέρνισμα

Ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη)

Οπισθορινική ενστάλαξη (όταν συγκεντρώνεται περισσότερη βλέννα από το κανονικό και στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού)

Μάτια υγρά ή/και με φαγούρα

Οι περισσότερες περιπτώσεις ρινικής καταρροής είναι προσωρινές, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρόνια ρινόρροια.


Πόσο διαρκεί η ρινική καταρροή

Το πόσο διαρκεί το συνάχι εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Με μια ιογενή λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα, η καταρροή ή η βουλωμένη μύτη μπορεί να διαρκέσει έως και 10-14 ημέρες.

Μια καταρροή από αλλεργίες συνήθως διαρκεί όσο είστε εκτεθειμένοι στο αλλεργιογόνο. Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, μπορεί να διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου γύρης την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό, εάν είχατε καταρροή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες χωρίς να υπάρχει γνωστή αλλεργία.


Πώς να σταματήσετε το συνάχι

Η ρινόρροια συνήθως υποχωρεί μόνη της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να σταματήσει επιτόπου. Αλλά ορισμένες θεραπείες στο σπίτι μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Δοκιμάστε τα παρακάτω για να βοηθήσετε με τα συμπτώματα της ρινικής καταρροής:

Ξεκούραση

Πίνετε πολλά υγρά, ιδιαίτερα νερό

Απλώνετε τακτικά ένα ζεστό, υγρό πανί στο πρόσωπό σας

Εισπνοή ατμού 2-4 φορές την ημέρα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να καθίσετε στο μπάνιο με το (ζεστό) ντους να τρέχει

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή ατμοποιητή δίπλα στο κρεβάτι σας. Αυτό μπορεί να καταπολεμήσει τη συμφόρηση που επιδεινώνεται από τον ξηρό αέρα

Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βλέννας. Περιορίστε τη χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι σε όχι περισσότερο από μερικές ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες της συσκευασίας


Φάρμακα για την καταρροή

Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, όπως:

Αποχρεμπτικά: Αυτά μπορούν να αραιώσουν τη βλέννα για να την καθαρίσουν από το στήθος σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν με την καταρροή

Αποσυμφορητικά: Αυτά συρρικνώνουν και στεγνώνουν τις ρινικές οδούς. Μπορεί να βοηθήσουν στο στέγνωμα μιας καταρροής ή βουλωμένης μύτης

Αντισταμινικά: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν εάν η καταρροή σας οφείλεται σε αλλεργίες


Επικοινωνήστε με τον/την γιατρό σας για να δείτε ποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή είναι κατάλληλα για εσάς. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία.

Προσοχή: Μη χορηγείτε φάρμακα για το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή σε παιδί κάτω των 6 ετών, παρά μόνο αν το συστήσει ο/η παιδίατρός.


Πηγή: onmed.gr