Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η συχνότερη πάθηση του τριχωτού των μαλλιών. Ο κοινός και ευρέως διαδεδομένος όρος για αυτή τη νόσο στους άνδρες είναι η «φαλάκρα». Ωστόσο ο όρος «νόσος» είναι ίσως λίγο υπερβολικός για αυτή την κατάσταση του τριχωτού που κατά τα λοιπά δεν δείχνει την ύπαρξη κάποιας υποκείμενης παθολογίας. Μιλάμε δηλαδή για ένα αισθητικού χαρακτήρα πρόβλημα.


Η αισθητική φύση του προβλήματος ωστόσο δεν αναιρεί τη σημασία του καθώς μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους, στεναχώριας και μειωμένης αυτοπεποίθησης. Κι αυτό γιατί τα πυκνά υγιή μαλλιά αποτελούν στα μάτια των περισσότερων στοιχείο ομορφιάς. Επίσης, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τον προστατευτικό ρόλο των μαλλιών στο δέρμα του κεφαλιού τόσο από τραυματισμούς όσο κι από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Συνεπώς η αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας αποτελεί συχνή αιτία προσέλευσης στον δερματολόγο.


Ποια είναι η κλινική εικόνα της ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Στην ανδρογενετική αλωπεκία έχουμε προοδευτική απώλεια σε βάθος χρόνου τριχοθυλακίων από συγκεκριμένες περιοχές του τριχωτού. Οι τρίχες αδυνατίζουν και σιγά σιγά αλλάζουν σε χνούδι. Τελικά πέφτουν και μαζί τους χάνεται και το τριχοθυλάκιο, δηλαδή η ρίζα της τρίχας. Το δέρμα στην περιοχή γίνεται λείο. Η απώλεια των τριχών πάντοτε είναι συμμετρική κατά τον προσθοπίσθιο άξονα. Ξεκινάει κατά το τέλος της δεύτερης ή στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής. Εξελικτικά εμφανίζει κάποια σταθερότητα συνήθως γύρω στα 30 και στα 45 έτη.


Η ανδρογενετική αλωπεκία προσβάλλει μόνο τους άνδρες;

Σαφώς όχι. Η ανδρογενετική αλωπεκία προσβάλλει και τα δύο φύλα. Απλά έχει διαφορετική εικόνα και ημερομηνία έναρξης στο κάθε φύλο. Επίσης η ανταπόκριση της ανδρογενετικής αλωπεκίας διαφέρει στους άνδρες και στις γυναίκες.


Ποια η αιτία της φαλάκρας/ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με την κληρονομικότητα. Στην ουσία καθιστά τα τριχοθυλάκια της μετωποβρεγματικής χώρας (πάνω μέρος του κεφαλιού) ευαίσθητα στη δράση των φυσικών παραγώγων της τεστοστερόνης στον οργανισμό. Αντίθετα τα τριχοθυλάκια της κροταφικής (πλάγια της κεφαλής) και της ινιακής (πίσω μέρος του κεφαλιού) χώρας είναι ανθεκτικά στη δράση των ορμονών.

Η δράση αυτή στις γυναίκες αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τα οιστρογόνα μέχρι και την εμμηνόπαυση. Αντίθετα οι άνδρες είναι πολύ περισσότερο «εκτεθειμένοι» στη δράση των ορμονών που φυσιολογικά παράγουν.


Μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα που να επιδεινώνουν την ανδρογενετική αλωπεκία;

Η ανδρογενετική αλωπεκία όπως είπαμε έχει καθαρά γονιδιακή αιτία. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μειώνουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και επιδεινώνουν ακόμη πιο πολύ το πρόβλημα. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • Διαταραχές θυρεοειδούς

  • Σιδηροπενία

  • Χαμηλά επίπεδα ιχνοστοιχείων

  • Ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών)

  • Σφιχτά pony-tails

  • Κακή περιποίηση μαλλιών (συχνό σιδέρωμα, βαφές μαλλιών με αμμωνία) που αδυνατίζει την τρίχα

Συχνά ο δερματολόγος πρέπει να αποκλείσει τους παραπάνω παράγοντες μέσα από την καλή κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.


Πώς επηρεάζει το άγχος την απώλεια των μαλλιών;

Το άγχος δείχνει να έχει σημασία στην ανδρογενετική αλωπεκία. Όλοι έχουμε ακούσει για ανθρώπους που έχασαν απότομα τα μαλλιά τους μετά από μια περίοδο έντονου άγχους. Η αλήθεια είναι πως το άγχος επισπεύδει την απώλεια των μαλλιών που ούτως ή άλλως είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να έχουμε. Δεν είναι δηλαδή αιτία αλλά παράγοντας επιδείνωσης της ανδρογενετικής αλωπεκίας.


Ποια η θεραπευτική στρατηγική στην ανδρογενετική αλωπεκία;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι ότι τα γονίδια στην ανδρογενετική αλωπεκία δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο μπορούμε να μπλοκάρουμε την έκφρασή τους στο τριχωτό. Δηλαδή να εφαρμόσουμε θεραπείες με σκοπό την επιβράδυνση ή ακόμη και το σταμάτημα της φυσικής πορείας της φαλάκρας. Πώς; Να πετύχουμε ενδυνάμωση της αδύναμης τρίχας και συγκράτηση της πυκνότητας της φύτρας των μαλλιών. Αυτό το επιτυγχάνουμε τόσο με συντηρητικά μέσα (τοπικές λοσιόν, σαμπουάν, αγωγή από το στόμα) όσο και με επεμβατικές μεθόδους (αυτόλογη μεσοθεραπεία).

Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα θεραπευτικά μέσα αποδίδουν για όσο διάστημα τα εφαρμόζουμε. Σε περίπτωση διακοπής της θεραπείας τα μαλλιά μετά από 2-3 μήνες θα επιστρέψουν απευθείας στην εικόνα που είναι γενετικά προγραμματισμένα να έχουν.


Ποια τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας;

Τα συντηρητικά μέσα που έχουμε για την αντιμετώπιση της απώλειας των μαλλιών είναι πολλά. Τα κυριότερα και πιστοποιημένα μέσα από ευρύτατη βιβλιογραφία είναι τα εξής:

  • Μινοξιδίλη σε μορφή λοσιόν ή αφρού για τοπική εφαρμογή. Κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες. Εφαρμόζουμε καθημερινά.

  • Φιναστερίδη σε μορφή χαπιού για καθημερινή λήψη από το στόμα. Κατάλληλο κυρίως για άνδρες. Χορηγούμε με προσοχή στις γυναίκες.

  • Δουταστερίδη σε μορφή χαπιού για καθημερινή λήψη από το στόμα. Ανάλογη δράση με τη φιναστερίδη. Κατάλληλο κυρίως για άνδρες που δεν είναι σε διαδικασία τεκνοποίησης. Χορηγούμε με προσοχή στις γυναίκες.

  • Αντισυλληπτικά από του στόματος. Κατάλληλο για γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία με πολύ πρώιμη έναρξη.

Καλό είναι η θεραπεία να γίνεται με τη συμβουλή του δερματολόγου.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα:

Τι είναι η ανδρογενετική αλωπεκία ή φαλάκρα;| https://www.kazakos-derma.gr/

Πηγή: Καζάκος Χαράλαμπος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος