Η προοπτική της εμμηνόπαυσης προκαλεί άγχος έως και φόβο σε πολλές γυναίκες, που ανησυχούν για τα δυσάρεστα συμπτώματά της, όπως εξάψεις, εφιδρώσεις κι αϋπνίες, τον αντίκτυπο των οποίων έχουν ακούσει ή δει με τα ίδια τους τα μάτια στις μητέρες, αδελφές και φίλες τους.


Μέσω της ομοιοπαθητικής, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στην ένταση και τη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων, χάρη στη λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων που δεν έχουν καμία παρενέργεια στον οργανισμό. Επίσης, ως ολιστική προσέγγιση, η ομοιοπαθητική δεν επιδρά μόνο στα σωματικά συμπτώματα αλλά και στα ψυχικά, βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία της ασθενούς.


Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες γλιτώνουν από περιττή αναστάτωση και ταλαιπωρία, ενώ παράλληλα φροντίζουν τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία τους, σε μια κομβική περίοδο της ζωής τους.


Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μία απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία, η οποία αφορά στην περίοδο της ζωής μίας γυναίκας μετά τον πλήρη τερματισμό της εμμήνου ρύσεως και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της.


Σε ποια ηλικία έρχεται η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση συνήθως έρχεται λίγο μετά την ηλικία των 40 ή των 50 ετών.


Πώς καταλαβαίνω ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση;

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως αποτελούν την πρώτη και βασική ένδειξη ότι επέρχεται εμμηνόπαυση. Αρχικά, ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως μπορεί να γίνει πιο σύντομος (στις 24-25 ημέρες από 28), ενώ αργότερα γίνεται πολύ μεγάλος (3-4 μήνες), μέχρι την οριστική διακοπή του.


Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Η αιτία της εμμηνόπαυσης είναι η διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Επίσης, μπορεί να προκληθεί, εάν αφαιρεθούν χειρουργικά οι ωοθήκες της γυναίκας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο έντονα, λόγω της απότομης πτώσης των οιστρογόνων.


Πώς καταλαβαίνω ότι είμαι στην εμμηνόπαυση;

Οι εξάψεις αποτελούν το συχνότερο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Συχνά συνοδεύονται από εφιδρώσεις και ερυθρότητα στο πρόσωπο ή το σώμα. Η αϋπνία είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, οι οποίες συχνά χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας των εξάψεων.

Άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η έντονη κόπωση, οι μεταπτώσεις στη διάθεση, το αίσθημα θλίψης ή ακόμα και η κατάθλιψη, η μειωμένη λίμπιντο, οι διαταραχές μνήμης, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η ξηρότητα στον κόλπο και στην ουρήθρα.


Με ποια προβλήματα συνδέεται η εμμηνόπαυση;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση σε μια γυναίκα είναι η οστεοπόρωση, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα. Επίσης, η απουσία των οιστρογόνων από τον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια κτλ.).


Σε ποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης βοηθά η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική βοηθά σε όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Με τη λήψη ομοιοπαθητικής αγωγής τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να μειωθούν σημαντικά έως και να εξαλειφθούν. Ενδεικτικά, οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 χρόνια σε κάποιες γυναίκες. Με την ομοιοπαθητική, το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί στους 6 μήνες με αρκετά ηπιότερα συμπτώματα ή – σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμα και στους 2 μήνες.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα:

Ομοιοπαθητική και εμμηνόπαυση| https://holisticmd.gr/

Πηγή: Φωτεινή Βαλσαμίδου, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός/Ομοιοπαθητικός Ιατρός – Βελονισμός