Μικροί και μεγάλοι περιμένουμε τις γιορτές πως και πως, όχι μόνο για να περάσουμε όμορφα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά να απολαύσουμε και το γιορτινό τραπέζι με όλες τις λιχουδιές που έχουμε ετοιμάσει! Πολλές φορές όμως, δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα παραπάνω μελομακάρονο ή άλλο ένα κομμάτι γαλοπούλα με αποτέλεσμα να νιώθουμε μετά καούρες και φούσκωμα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό το δυσάρεστο αίσθημα;


Μην τρώτε γρήγορα

Να τρώτε αργά και να μασάτε σωστά τη τροφή σας. Έτσι και θα απολαύσετε το φαγητό σας, αλλά και θα μειώσετε τον αέρα που καταπίνετε λόγω ταχύτητας, οδηγώνας στο φούσκωμα.


Μην παραφορτώνετε το πιάτο σας

Ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα στο πιάτο σας και φροντίστε να καταναλώσετε αρκετά λαχανικά και σαλάτες πριν προχωρήσετε στα υπόλοιπα φαγητά, ώστε να περιορίσετε το αίσθημα της πείνας. Μόλις ολοκληρώσετε το πιάτο σας, δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να χωνέψει. Αποφεύγετε τα «βαριά» φαγητά (όπως τηγανητά, λιπαρά, καυτερά, πικάντικα) τις βραδινές ώρες πριν ξαπλώσετε για ύπνο.


Πείτε «όχι» στα αναψυκτικά

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό, τα οποία εκτός από φούσκωμα, σάς προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Φροντίστε καλύτερα να πίνετε άφθονο νερό.


Ποιες τροφές να αποφύγετε

Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που μπορεί να σας φουσκώσουν, όπως τα φασόλια, το κρεμμύδι, το λάχανο, το κουνουπίδι, αλλά και τα γαλακτομικά προϊόντα.


Πείτε «όχι» στο κάπνισμα

Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό, γιατί επιδεινώνει τα συμπτώματα σε όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.


Αποφύγετε να ξαπλώσετε μετά το φαγητό

Είναι προτιμότερο μετά το τραπέζι να πάτε για έναν χαλαρό περίπατο ώστε να διευκολύνετε την πέψη αντί να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε.


Προβιοτικά

Για να αποκαταστήσετε την εντερική ισορροπία μπορείτε να λάβετε προβιοτικά ή όποιο άλλο σκεύασμα σάς έχει συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας.


Σας ευχόμαστε όμορφες και γευστικές γιορτές!


Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον Φαρμακοποιό σας: https://bit.ly/3v0F3sK.